Bloggtoppen.se Hindrums frihetliga alster: Go Home Byggnads. Maffian hör inte hemma här!

Hindrums frihetliga alster

Saturday, November 12, 2005

Go Home Byggnads. Maffian hör inte hemma här!

Under den så kallade Vaxholmskonflikten skickade Moderata Ungdomsförbundet ett hästhuvud (av tyg) till Byggnads för att demonstrera mot de maffiametoder som fackförbundet använde vid skolbygget på Vaxholm. En tydlig symbol som visade att Moderata Ungdomsförbundet inte accepterade att man behandlade utlänningar som lägre stående varelser. Föga förvånande struntade Byggnads i MUF:s uppmaningar och fortsatte att terrorisera lettiska byggnadsarbetare.

I ett mycket intressant reportage skriver Maciej Zaremba om hur Byggnads frångick både lag och den svenska modellen för att uppnå ett mål; att slänga ut de främmande elementen som förpestade Vaxholm och tog svenskarnas jobb. Och de lyckades. Sä här gick de till väga:

Byggnads krävde att att det lettiska företaget L & P Baltic Bygg skulle betala 145 kronor per timme i lön till de lettiska arbetarna. Detta trots att knappt någon svensk byggnadsarbetare tjänade så mycket i timmen. Medellönen låg vid den tidpunkten på 133 kronor i timmen.

Byggnads utlöste en blockad mot L & P Baltic Bygg trots att de gick med på att betala minimilön enligt svenska kollektivavtal (112 kr/timmen), en åtgärd som Byggnads enligt lag inte var berättigade att göra.

Byggnads ombudsmän och kontorister stod varje dag utanför stängslet till bygget och ropade "Go Home" och "Vad gör ni här?", till de lettiska arbetarna. Knappt någon svensk arbetare fanns på plats, utan nästan enbart fackpampar.

Ovanstående är skrämmande, men inte riktigt lika skrämmande som det som Byggnads ombudsman Lars - Göran Bromander sysslade med. Han hade en telefon som väldigt ofta ringde. Inte så skrämmande förvisso, om man bortser från att många av de samtal som Bromander tog emot handlade om att någon av hans likatänkande hade sett någon som såg mörkhyad ut eller talade ett språk som den likatänkande inte förstod. Bromander satte sig då i sin bil och körde i illfart till den plats varifrån den likatänkande hade ringt. Där letade han upp utläningen eller den som råkade prata icke-svenska och krävde att få se att alla papper var i sin ordning. Låter det som STATSI? Påminner det om Gestapo? Eller kanske KGB? Förmodligen alla tre.

Vad gjorde då den stackaren som blivit utsatt för Bromanders terrorism? Han vågade naturligtvis inte göra något annat än att häva upp sina papper eftersom att Bromander var en stor och myndig svensk. Om Bromander misstänkte att allt inte var i sin ordning ringde han polisen och inte sällan hamnade utlänningen på ett plan hem till sitt hemland. Tycker Bromander att Sverige enbart tillhör svenskarna? Förmodligen, precis som många av hans kollegor tycker.

I tidningen Arbetaren menar Byggnads pressekreterare Monica Swärd att "så länge 'dom' har konstiga namn och åker hem på helgerna har vi inget 'vi' och 'vi'". Precis Monica Swärd. Så är det i Byggnads elit. Där finns det bara ett "vi". Och det är svenskarna.

Ironiskt nog fick Byggnads vid tidpunkten för blockaden på Vaxholm en utmärkelse av Artister mot nazister för deras "offensiva fackliga arbete i form av policy, utbildning av förtroendevalda och medlemmar samt opinionsbildning mot nazistiska, rasistiska och högerextrema grupper.” Säger uttrycket ulv i fårakläder något? De Byggnadsanhängare som jag talade med vid julen 2004 använde just detta som ett argument i debatten om Byggnads gör rätt eller inte. Vidare menade dom att det var en ondskefull myt framhävd av främst Moderaterna att Byggnads hade skrikit "Go Home" till de lettiska arbetarna.

Vad hände sedan med de lettiska byggnadsarbetarna som vintern 2004/2005 försvarade sin lagliga rätt att få arbeta i ett annat EU-land för drygt tre gånger så mycket lön som de hade fått i hemlandet? Jag vet inte exakt vad alla gör idag, men det är inte speciellt ologiskt att tro att majoriteten av arbetarna idag går arbetslösa. L & P Baltic Bygg gick nämligen i konkurs och alla som hade kämpat på Vaxholm blev utan jobb. Detta är vad maffian har åstadkommit. En konkurs med individuell social misär som följd. Men det struntar maffian i. För den sociala misären har inte skett i Sverige. Det är i ett annat land, där människorna talar ett språk som maffian inte förstår, och som dom inte vill förstå.

Om tjugo år. När Lettland har jobbat sig förbi Sverige i välfärd skall det bli intressant att se vad Bromander har att säga när svenska byggnadsarbetare vill ha jobb i landet där Bromander inte förstår språket.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home