Bloggtoppen.se Hindrums frihetliga alster: DDR-Sverige när den var som farligast.

Hindrums frihetliga alster

Monday, December 12, 2005

DDR-Sverige när den var som farligast.

I den makalöst roliga animerade serien Simpsons finns det en karaktär som ständigt uttalar orden "Will somebody PLEASE think of the children!!!???". Jag tror att det är pastor Lovejoys fru. I dagens avsnitt av 100 Höjdare bevisas det att dessa karaktärer faktiskt finns i verkligheten. 1980 visade SVT ett program om videovåldet. I sann DDR-anda hade de lagt programmet senare än normalt så att barn och ungdomar inte skulle exponeras för det våld som exemplifierades i programmet. Sedan kom en debatt där en kvinna förfärat tyckte att utbildningsministern (fp) skulle lagstifta bort videovåldet med en hysterisk motivering att vi måste tänka på barnen!!! Senare gick SVT-teamet ut på en skola i Stockholm och frågade barnen där om de hade sett Motorsågsmassakern. Många räckte upp handen och då påpekade en kille att hans kompis, som också räckte upp handen, inte hade sett filmen. I sann DDR-anda körde reporten snabbt över killen som sade detta med orden "Det har han visst det!!!" för att visa hur förfärligt det var med tioåringar som tittade på våldsfilmer.

Så här 25 år efter programmet i SVT kan vi konstatera att våldsfilmer inte har skadat de tioåringar som levde med filmerna. Idag handlar debatten om hur doku-såpor och dataspel skadar barn. Jag är rätt säker att vi om ytterligare 25 år kan konstatera att varken doku-såpor eller våldsamma dataspel skadade vår tids tioåringar. Trots att DDR-Sverige är lite mer nyanserat idag, så finns den mentaliteten att man genom lagstiftning, förbud och kampanjer måste förhindra respektive uppmuntra ett visst beteende.

Eftersom att jag är en del av DDR-Sverige och tycker om förbud så tänker jag om jag någon gång i framtiden skaffar barn förbjuda dem att titta på feministrelaterade filmer. DET kan nämligen skada dem rejält.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home