Bloggtoppen.se Hindrums frihetliga alster: Hemmåt igen

Hindrums frihetliga alster

Friday, October 21, 2005

Hemmåt igen

Tidigt i morgon bitti reser jag hem till den stora staden som alltid står still; Lysekil. Ärligt. Jag tror att tiden har stannat där. Hur som helst så skall det bli en skön vecka då jag skall göra examinationsarbetet på min första kurs på lärarprogrammet.

Idag har jag hållt i ett utvärderingsseminarium för min klass på universitetet. Därefter bar det av hem för att packa, dricka cola, spela Championship Manager och titta på Simpsons och Family Guy. Imorgon blir det, förutom en lång resa, även fest på Skaftö. Partystämningen på Skaftö går inte att ta miste på på vintern. Man kan riktigt ta på den. Not. Men det blir kul ändå!

Visste ni förresten att man skall börja sända Simpsons i arabiska länder? Homer heter då inte Homer utan Omar. Omar äter inte amerikanskt skräp såsom dounuts, utan arabiska kakor. Omar kommer inte att svära. Omar kommer inte att äta bacon.

Jag gillar inte kvällspressen, men även kvällspressen har sina ljusa stunder. Expressen har exempelvis börjat granska AMS. AMS är en politisk organisation som socialdemokraterna tycker mycket om eftersom att de döljer arbetslöshetssiffror. Är man inskriven på en kurs hos AMS så ses man, i socialdemokratins ögon, inte som arbetslös. Därför kan socialdemokraterna hävda att arbetslösheten ligger någonstans runt 6% istället för runt 20%.
Man, vad får man då göra på dessa AMS-kurser? Vi kan ta några exempel. Berit har varit arbetslös sedan 1978. Sedan dess har hon gått kurser på AMS för att kunna kvittera ut sitt bidrag. PÅ AMS-kurserna får hon lära sig att skriva brev till arbetsgivare. Hon har de senaste 27 åren skrivit hundratals brev till arbetsgivare. Utan att få napp. Hon får skriva Post-it lappar med positiva budskap till sig själv. Ett annat kreativt moment var att Berit och hennes kurskamrater fick spela trädgårdsplockepin i ett AMS-rum. Det verkar ju givande. Detta har hon alltså hållit på med i över ett kvarts sekel. Utan att få jobb. Borde inte detta tyda på att något är fel? Att skriva brev, leka med pinnar och post-it lappar inte fungerar?
En annan kvinna som har blivit knäckt av socialdemokratins maktapparat är Johanna. Johanna berättar för Expressen att hon i AMS-kursen fick öva på rollspel i hur en intervju gick till. Jag tror knappast att det är meningsfullt att genomföra en låtsasintervju med en man eller kvinna på AMS som förmodligen fått sina jobb genom att de kännt en politiker och därmed sluppit intervjun.
En annan sak som Johanna och hennes kurskamrater fick göra var att komma på ett namn till sin grupp. För detta fick de 45 minuter. Mycket bra använd tid. Tänk er följande scenario på Ericsson: Några anställda har begärt att de skall få starta ett innebandylag i Ericssons namn. Styrelsen går med på detta men vill att de skall få döpa laget. Michael Treschow inleder:

MT: Jag tycker att laget skall heta Ericsson Vipers. Ett starkt namn för ett starkt lag.
Carl-Henric Svanberg: Nej! Det känns inte bra. Jag tycker att laget skall heta Ericsson Flyers. De som flyger fram på planen!
Marcus Wallenberg: Ericsson Thunder!!! Annars lägger jag in mitt veto!!!
Anna Guldstrand: Ehm..ursäkta... de här nya informationtekniksystemen i Kina...vi kanske skulle diskut...
MT,C-H S, MW i kör: TYST KVINNA! Detta är viktiga saker!
AG: Ja men...
MT, C-H S, MW: NEJ! Innebandy är viktigt!

30 minuter senare...Anna Guldstrand har sedan länge lämnat mötet.

MT: Kan vi enas om Ericsson Bulldogs?
C-H S: Ja.
MW: Reservation!
Peter L. Bonfield: Oh dear. What are we actually talking about... this "innebändy"-thing?

Hade du haft dina aktier i Ericsson om du hade vetat om detta möte? Knappast. Ungefär lika värdelösa som Ericssonaktierna hade blivit med sådana möten känner sig deltagarna på AMS-kurserna. Jag tror inte ens att någon enda anställd på fabriksgolvet på Ericsson skulle kunna diskutera denna fråga i mer än fem minuter, så varför skall kursdeltagare på AMS göra det? Varför kan inte AMS erbjuda kurser som faktiskt knyter an till ett verkligt arbetsliv? Är det för att (Tr)AMS vet att de som en gång har kommit in i AMS-karusellen isåfall kommer ut igen och inte blir beroende av bidrag och därför lägger sin röst på någon annan än socialdemokraterna? Varför kan man inte lägga ner AMS och låta någon privat aktör, som faktiskt vet lite om arbetsliv, ta över AMS sysslor?

Visste ni förresten att arbetslösheten bland unga har ökat med 50% sedan senaste valet? Då gick till och med sossarna ut och sade att bekämpning av ungdomsarbetslösheten var prioritet nummer ett hos dem. Vad har man gjort för att få bukt med detta problem då? Jo...anställt en ungdomsarbetslöshetskoordinator. Tja...en person mindre som går arbetslös, men tyvärr så hjälper inte detta de resterande 60000 ungdomar som idag går arbetslösa. De vill ha riktiga jobb, inte gardinupphängar eller snöskottarjobb. Dessa jobb kommer inte med en fortsatt socialdemokratisk regering. Fler riktiga jobb kommer genom sänkta skatter och avgifter och mindre byråkrati för företagen.

Har förövrigt hört att det är många som läser min blog! Detta är mycket stimulerande att veta. Sprid ordet vidare om hindrum.blogspot.com.

Hejdå och godnatt.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home