Bloggtoppen.se Hindrums frihetliga alster: Vad pysslar Valla Folkhögskola med?

Hindrums frihetliga alster

Saturday, February 25, 2006

Vad pysslar Valla Folkhögskola med?

I gårdagens Extra Östergötland rapporteras det om att Valla Folkhögskola tvingar alla inskrivna elever att betala 50 kronor per dag för mat, trots att många hellre vill ta med egen mat. Den totala månadskostnaden hamnar på 1000 kronor. Den som är sjuk måste också betala. Policyn är att alla elever skall äta lunch tillsammans varje dag. Anledningen är att de vill stärka gemenskapen på skolan. Jag läser mycket dumt i tidningarna, men det här var det dummaste på länge.

Hade jag gått på Valla Folkhögskola så finns det många anledningar till varför jag skulle protestera.

Kenneth Hedström, rektor, menar att socialt isolerade människor skall kunna få igång ett socialt nätverk genom den gemensamma lunchen. Finns det inte vettigare sätt att få in folk i någon slags gemenskap än att tvinga alla att betala runt 10000 kronor per år för detta syfte? Vissa kanske inte heller vi ha någon större gemenskap med övriga klasskamrater, men tvingas ändå till detta.

På frågan om Hedström inte tycker det är dyrt med 1000 kronor i månaden för en student svarar han att han är medveten om detta, men tycker samtidigt inte att en lunch bestående av ett äpple eller snabbmat är bra för en skoldag på 8 timmar. Det är ett konstigt argument, inte minst därför att man faktiskt blir mätt på snabbmat och att det mycket väl räcker, men också för att Kenneth Hedström underkänner vuxna människors kunskap om vad som är bra för dem själva. Det är inte barn som går på Valla Folkhögskola. Det är vuxna människor, Hedström.

50 spänn/dag kostar det att tvingas äta på Valla Folkhögskola. En näringsrik lunch kan man koka ihop för 10 spänn och istället ta med sig till skolan.

Folk som blir sjuka har en karensdag när det gäller skolmaten. Det vill säga att de måste betala för en dags skolmat trots att de inte är i skolan. "Lunchbefrielse kan endast beviljas om det finns synnerliga skäl. Ansökan om lunchbefrielse kan endast göras hos rektor Kenneth Hedström." Låter ju vettigt och demokratiskt.

Det finns lite för många tvångskramare i detta land.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home